maanantai 30. toukokuuta 2011

Kasvatusasiaa

Pitäis siivota ja ruveta valmistelemaan yo-juhlia ja miettiä miten saan kaiken tehtyä, kun pitää ylihuomenna lähteä Ypäjälle aluevalmennukseen, mutta välttelen asiaa tekemällä kasvatuspostauksen, kun se nyt näin keväällä on esillä hyvin uusien varsojen syntyessä ja kuuluu tähän mun hevosteluun.

Eli pääasiassa meidän yritys (Nelilyn ky) kasvattaa ravureita ja minä oon äänetön yhtiömies ja en oikein vaikuta orien valintaan äiti kun nuo ravurit tuntee paremmin. Mutta sitten myös Broncan tultua alkoi meidän ratsukasvatus, josta sitten itsekkin enemmän olen kiinnostunu, koska tätä puolta ymmärrän paremmin.

Bronca astutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007 isänä äidin PRE-ori Patoso II
Toukokuussa 2008 Bronca synnyttikin pienen orivarsan, joka nimettiin Nelilyn Siroccoksi.
"Rocco" oli ehkä maailman ihanin varsa, se oli niin elämänintoinen ja vaikutti perineen vanhempiensa hyvät puolet. Käsittely oli alusta asti äärettömän helppoa, rohkea varsa kun ei pelännyt mitään. Valitettavasti Rocco kuitenkin kuoli suolikierteeseen shokin seurauksena 3,5 kk:n ikäisenä ja seuraavana vuonna Bronca jätettiin tyhjäksi, että voisin kisata.

Rikun tulon jälkeen Bronca päätettiin astuttaa Rikulla ja kantavaksihan tamma tulikin. Keväällä 2010 orivarsa syntyi kuolleena ja Broncaa ei saatu tiinehtymään uudestaan kohdun nesteilyn vuoksi, eli ei helppoa ole ollut.

Vuonna 2010 meille myös tuli läheiseltä ratsatuskoululta siitoskäyttöön xx-tamma Celia "Selma"
Selma on itse liikkeiltään melko näyttävä, mutta jalan murtuman takia jäänyt kisakentiltä pois. Sillä on muutama jälkeläinen jotka ovat kisanneet kansallisella tasolla esteitä.

Selmalle etsittiinkin sitten oria pitkän aikaa ja vaihtoehtoja löytyi monia (ratsujen kanssa minäkin osallistun orivalintaan, varsat kun kuitenkin tod näk mulle tulevat kisahevosiksi sitten). Lopulta Paul Schockemöhlen hannover-ori Sarkozy valikoitui käytettäväksi.
Sarkozyssa ihastutti suvun (i. Sandro Hit, e. Weltfee, ie. Weltmeyer) lisäksi orin liikkeet.

Pari kertaa yritettiin siementää siinä onnistumatta ja sitten Selma päätettiin pistää Paten kanssa yhteen ja kokeilla josko vanhan tamman astutus luomuna onnistuisi paremmin. Pari päivää Selma oli Paten kanssa, mutta kertaakaan varsinaista astumista ei nähty. Kuitenkin kun käytiin tamma ultraamassa se oli tullut tiineeksi ja tällä hetkellä ei sitten tiedetä kummasta orista on kantavana, joten seuraillaan koska varsa syntyy että tiedetään. Jos varsa on Sarkozysta (joka olisi hirveän hirveän ihana ihme) Selman pitäisi synnyttää koska vaan ja äidin mukaan kohtu on tippunut pari viikkoa sitten, eli mahdollisuus on että tulee haluttu varsa. Jos varsa taas on Paten synnytykseen olisi vielä jonkin verran aikaa. DNA-testi sitten kertoo mitä tulee, toivottavasti varsa vaan olisi kunnossa. Mielenkiintoinen ja haastava varsa tulee jos se on Selman ja Paten, kun molemmat on vähän herkkiksiä.

Bronca on nyt astutettu Patella uudestaan ja Selmakin sitten astutetaan kai Patella, kunhan varsa syntyy.
Molempia meidän PRE-oreja on myös annettu muiden käyttöön ja molemmilla muutama tamma onkin ollut jo morsiamena. Rikulle on tänäkin keväänä tiedossa yksi tamma ainakin, kun omia ei sillä nyt astuteta.

Broncalla haluaisin vielä ainakin Rikusta varsan ja joskus sen haluan astuttaa poni-orilla, koska Bronca on pienikokoinen ja itse olen edelleen ponikokoinen ja tahdon ponin :D

Ravurit
Ravipuolen kasvatteja onkin sitten enemmän, tällä hetkellä siitostammoja on kolme:

Amerikkalais-lämminverinen Belize Southwind "Elli" on saanut meillä useita jälkeläisiä, joista nyt kolme on kilpailuikäisiä ja kaksi on jo kilpaillutkin.

varsat:
t. Muscle Passion (2006)
t. Nelilyn Seirene (2007, voittosumma tällä hetkellä 2 140€). Ennätys 16,7ake




o. Nelilyn Mr. Big, (2008) joka edelleen meidän omistuksessa ja on nyt suorittanut opetuslähdön
o. Nelilyn T-Rex (2009) on ilmoitettu koelähtöön (vai opetus en tähän hätään muista)
o. Nelilyn Big Boss (2010)
o. Nelilyn So What (2011)


Uusin tulokas Alli, jonka oikeata nimeä en vieläkään muista, vaikka sen moneen kertaan oon kuullu, mutta Alli ei meillä kovin pitkään ole ollut enkä kotona asuessa tarvinnut kuin lempinimeä.

Varsoja meidän nimissä Allilla ei siis ole, sen ei pitänyt olla tiine, kun tuli mutta nyt keväällä se ultrattiin koska maha oli äidin mielestä vääränmallinen, että olisi kyse ollut vain lihavuudesta joten nyt on sitten tulossa yllätysvarsa.












Sitten vahvistuksena liisattu tamma Armbro Sierra, joka lähtee takaisin omistajalleen, mutta irti saatiin uusi varsa joka jää itselle tulevaisuuden siitostammaksi.

t. Nelilyn Saphira (2011)

















Nyt vielä meille on tulossa takaisin rankalainen tamma Glareole.
Klaara oli meidän ensimmäinen siitoshevonen ja sen saatua meillä 4 varsaa se päätettiin myydä, mutta on nyt tulossa takaisin.

Klaaran varsat meillä:

t. Nelilyn Petrina (2005), ei pärjännyt radalla joten siirtyi suoraan siitokseen.

o. Nelilyn Exodus (2006) ennätys 15,5ake on tällä hetkellä meidän kasvateista menestynein, voittosumma 17 500€ takanaan 22 starttia joista 7 voittoja, 6 2. sijoja ja kaksi kolmossijaa.

t. Nelilyn Pixel (2008), treenissä ja edelleen omassa omistuksessa. Varsin lupaavan oloinen tamma.

o. Nelilyn Airking (2009), myös kovin lupaavan oloinen, vaikka onkin puolisokea.




Meillä on myös varsoja kahdesta muustakin tammasta:

Goodtime For Play. "Namu" ehti olla meillä vain lyhyen aikaa, kun se sitten menehtyi Nelilyn Petrinan potkaistessa sitä niin pahasti kylkeen, että tamma kuoli nopeasti sisäiseen verenvuotoon.
Namu ehti yhden varsan kuitenkin saada, vuonna 2008 orin Nelilyn Playboy

SJ's Fantasy. Fantakaan ei meillä pitkään ehtinyt olla. Vuonna 2009 Fanta synnytti hienon oripojan Nelilyn Raptorin ja se astutettiin uudestaan samalla oriilla (Capetown Hall), kun Raptori osoittautui hyväraviseksi. 2010 Fanta synnytti tammavarsa Nelilyn Fantasyn, mutta kuoli synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin (kohtu tuli synnytyksessä ulos). Tammavarsa onneksi tuli, joten Fantan tilalle saadaan uusi siitostamma, kun tamma oli kuitenkin varsin lupaava periyttäjä.

Eli hankaluuksia täynnä tämä kasvattaminen, mutta muutamia hyvin lupaavia varsoja on nyt tullut ja tulossa kilpailukentille. Ehkäpä tuo ratsujalostuskin saataisiin polkaistua käyntiin.

Sitten nukkumaan ja huomenna pitää alkaa siivota.

1 kommentti: